יום רביעי, 18 בנובמבר 2015

בים בם בם - סום טאם

הסלט התאילנדי הראשון שאי פעם ניסיתי היה סלט פפאיה. זה היה בקו טאו, ובדיוק המתנו להסעה למעבורת שתיקח אותנו ליעד הקסום הבא. כל הזמן ראיתי בעגלות האוכל ברחוב מן כלי חרס גדול כזה, ותהיתי מה עושים איתו. עמדתי קצת והסתכלתי מהצד, והחלטתי להזמין סלט פפאיה. למרות שפפאיה זה מתוק וזה פרי לא משהו בכלל. צריך לנשנש משהו כשממתינים, לא?
אז זהו, שבסלט פפאיה משתמשים בפפאיה ירוקה, שאני חושבת שמדובר בכלל בפפאיה שאינה בשלה. היא כלל אינה מתוקה, והטעם די נייטרלי, לכן מתאים לסלט מתובל וטעים.
את סלט הפפאיה מכינים במכתש ועלי גדולים, כשהסלט כל הזמן רוקד לו במכתש עד שהוא עובר לצלחת ומסיימים אותו בשנייה.
באחת הפעמים הבאות שקניתי סלט פפאיה, ביקשתי רק צ'ילי אחד בסלט. אמנם יש לי סף חריפות גבוה, אבל לא התחשק לי חריף בטירוף. מסתבר שהצ'ילי האחד הזה היה קטן אך ערמומי. זה היה הסלט הכי חריף שאכלתי בחיים שלי. התוצאה של הסלט נראתה כאילו יצאתי הרגע מאוהל אב"כ: עיניים דומעות, אף נוזל, זיעה.... וכלום לא עזר.

סלט פפאיה ירוקה - סום טאם
מרכיבים
300 גרם רצועות פפאיה ירוקה
2-3 שיני שום
2 כפות בוטנים קלויים וקלופים
2 כפיות סוכר חום
1 ליים/לימון
4כפות רוטב דגים - יש כשר, ראו פוסט קודם (ניתן להחליף במעט מלח/סויה לגרסה צמחונית/טבעונית)
10-12 עגבניות שרי חתוכות לחצאים
5-6 לוביה ירוקה, חתוכה לחתיכות של 2-3 ס"מ
פלפל חריף (כמה טבעות שתרצו, תלוי במידת האומץ)
אופציונלי: רצועות גזר

*פפאיה ירוקה ניתן להשיג בחלק מהדוכנים בשוק הכרמל (יש שם דוכן שמוכר ירקות אסייתיים לעובדים הזרים. תשאלו, כולם מכירים אותו) ושרונה מרקט. אולי תמצאו גם איפשהו באיזור שלכם. כשאין לי פפאיה (וזה רוב הזמן), אני משתמשת בקולורבי. מספיק דומה.



בשביל להכין רצועות פפאיה, רצוי לקנות קולפן מיוחד שעושה רצועות. ניסיתי כמה שונים מחנויות בארץ, ותמיד היה ממש קשה לחתוך רצועות. את הקולפן שלי קנית בתאילנד, אבל ניתן למצוא אותו בדרגון מרקט בדרום תל אביב ובחנויות האסייתיות בשוק הכרמל. אם מצאתם קולפן טוב לרצועות, ספרו לי בתגובות איפה קניתם.

קולפן רצועות


מכינים רצועות מהפפאיה. סביר להניח שפפאיה אחת תספיק לכם ליותר סלט אחד, או לסלט אחד ממש גדול. לשם הצבע, אפשר להוסיף מעט רצועות גזר לערימה.

כדי להכין את הסלט יש צורף להשתמש במכתש ועלי גדולים. הרבה זמן עבר עד שהשגתי את הדבר האמיתי. אם אין לכם (וכנראה שאין לכם), ניתן להשיג בחנויות האסייתיות בשוק הכרמל או בדרגון מרקט, אבל תמיד אפשר לאלתר עם סיר ומערוך או כל דבר דומה שיש לכם. חשוב שהעלי לא יהיה כבד או "אכזרי" מדי, כי בניגוד לכתישה של תבלינים, כאן אנחנו רוצים לרכך את הירקות ולא למעוך אותם למחיר.



אז בגלל הכמות הגדולה, הכנתי את הסלט בשני סבבים במכתש והעלי, אז התיאורים של מהלך המתכון הם עבור סבב אחד עם חצי מהמצרכים.

בשלב הראשון מכניסים למכתש את הלוביה,השום והפלפל החריף, דופקים בחצי כוח כדי למעוך את השום ולרכך את הלוביה. ביד אחת דופקים עם העלי, וביד השניה מערבבים בין דפיקה לדפיקה את המרכיבים שבכלי עם הכף.




מוסיפים את הבוטנים, הפפאיה, העגבניות, הסוכר, מיץ מהלימון ורוטב הדגים (הכל בחצי כמות, כן?) וממשיכים לדפוק ביד אחת ולערבב עם הכף ביד השניה. ככה מוודאים שהרוטב והמרכיבים מתערבבים היטב. אני הוספתי קצת רצועות גזרף אבל ממש לא חובה.



סיימנו! קל, נכון?
את התוצאה הסופית מעבירים לצלחת או לקערת הגשה. אם אתם עושים כמה סבבים במכתש והעלי אבל מגישים הכל ביחד לשולחן, ערבבו הכל בקערה לפני ההגשה. ככה תשוו את הטעמים. 
יעול להיות שבסבב הראשון יוצא יותר מלוח/מתוק/חריף ובסבב השני פחות - הכי בטוח לערבב. כמו בסלט הקודם שפרסמתי, נהוג להגיש עם מלפפון/גזר/כרוב/לוביה בצד. עוזר להתמודד עם החריפות.
זהו זה. בתיאבון!

סום טאם

ניסיתם את המתכון? מכינים אוכל תאילנדי?
שתפו אותי.
השאירו תגובה :) עשו לייק בפייסבוק!
בתיאבון!!





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה