יום שישי, 10 ביולי 2015

גוד מורנינג וייטנאם!!

לפני כמה שנים הסתובבתי עם אחותי בדיזנגוף סנטר ביום שישי בצהריים, ובאחד מדוכני האוכל של שוק האוכל המסורתי פגשנו אישה וייטנאמית שנשואה לישראלי.
היה לה דוכן אוכל אסייתי.
טעמתי אצלה שני מאכלים מעולים, שאחר כך ביליתי שנים בחיפושים אחריהם במסעדות אסייתיות, ללא הצלחה: טפיוקה וספרינג רול וייטנאמי. אז מה עושים כשלא מוצאים? מכינים לבד!

אז 
טפיוקה כבר הכנתי, וזה הזמן להכין ספרינג רול וייטנאמי.
כשזוכרים מנה שאוהבים, בד"כ זוכרים אותה אפילו טובה יותר ממה שהיא הייתה, ואז כשמשחזרים אותה היא יוצאת ממש שווה. בודקים עם מר גוגל שזה הכיוון, ומנסים!
המרכיבים מאוד פשוטים, ואת רובם תמצאו במטבח תמיד.
אני מכינה את המנה כמנת פתיחה לארוחות, ואצלי בבית צריך לגרש את האנשים מהצלחת עד שמתיישבים לשולחן.

לפני כמה חודשים טיילתי בוייטנאם, וסוף סוף טעמתי את הדבר האמיתי.
הכיף בספרינג רול וייטנאמי הוא הקלילות והרעננות של המנה. הכל טרי - ללא אידוי, ללא טיגון, ללא בישול. שינוי מרענן ביחס לתפריט הוייטנאמי, שהאוכל שלו ממש טעים אבל בהחלט כבד. הרבה איטריות, בצק ובשר, ומעט מאוד ירקות.

ספרינג רול בהוי-אן, מרכז וייטנאם

מרכיבים
דפי אורז בקוטר 22 ס"מ (אפשר למצוא בכל סופרמרקט)
אבוקדו חתוך לפרוסות
נבטים 
מלפפון חצוי לרוחב ואז חתוך למקלות
גזר חתוך למקלות קטנים (רצוי במנדולינה)
כוסברה
חסה חתוכה בגודל בינוני

אני לא רושמת כמויות מדויקות, כי זה מאוד תלוי בכמות שתרצו להכין. למשל, מלפפון אחד יכול להספיק גם ל-10-15 רולים.


מרכיבים לרוטב (מספיק ל 3-5 רולים)
1/8 כוס סויה
מיץ מ-1/2 לימון
1 כפית ג'ינג'ר מגורד
1 שן שום כתושה
4-5 טבעות פלפל חריף





המרכיבים המוכנים בקערות המהממות שהבאתי מוייטנאם
חותכים את כל המרכיבים (פרט לנבטים והכוסברה).
מכינים קערה רחבה ושטוחה או סיר שטוח עם מי ברז פושרים. 


מכניסים את דפי האורז (כל דף בנפרד, אחרת ידבקו) למים הפושרים.
ממתינים כ-30-40 שניות עד שהדף מתרכך. כדאי כל הזמן לגעת בדף האורז כדי לוודא מה מצבו. שניה אחת יותר מדי והדף יהיה במרקם של נזלת (מי כותב נזלת באמצע מתכון!?). חוצמזה, אוכל שמקבל מספיק תשומת לב יוצא טעים יותר.
כשהדף התרכך מוציאים אותו ומנערים מעט את המים. 
מניחים את הדף על משטח יבש. הדף הופך שקוף וזה נראה כאילו הוא נעלם, אבל בחיי שהוא עוד שם (עזרתי לכם קצת בתמונה מס' 1 למטה).
בקצה התחתון מניחים את חומרי המילוי. קצת מכל דבר, וסה"כ לא יותר מדי. מתחילים לגלגל את המילוי, סוגרים משני הצדדים (כמו שמגלגלים בלינצ'ס) וממשיכים לגלגל עד הסוף. הדף מרגיש קצת דביק? ככה זה צריך להיות! זה מה שמחזיק את הרול סגור. 



ובעניין הרוטב?? פשוט מערבבים את כל המרכיבים יחד! 



האמת שהרוטב הוא מה שעושה את המנה, וכל כך כיף לנשנש אותה!
ועכשיו לשלב הטיפים: 
הפעם הכנתי את הגרסה הפשוטה ביותר, אבל בקלות אפשר לשדרג עם דג נא (אבל לא נע).
אני מאוד אוהבת להוסיף רצועה של סלמון/טונה. אפשר אפילו שרימפס מבושל.

ניתן להוסיף גם רצועות עוף שמקפיצים (בעיניי עדיף כמובן לחכות שיתקרר קודם).




ניסיתם את המתכון? מכינים אוכל וייטנאמי?
שתפו אותי. השאירו תגובה :). עשו לייק בפייסבוק!
בתיאבון!!



תגובה 1: